Reklama
 
Blog | Michal Tošovský

Přijdou další Čermákové?

Policie v uplynulých dvou týdnech dostala hned dva mediální záhlavce - jeden za soudem potvrzené neoprávněné vyhození policisty Čermáka, nechvalně proslulé "prvomájové mlátičky", druhý pak za to, že si neumí poradit s piráty silnic (dálnic) v rychlých autech. Co s tím?

Tam, kde je to jednoduché, přispěchali policisté s okamžitou reakcí – vedení policie nakoupí šestnáct nových rychlých vozů, které vybaví potřebnou technologií a rozprostře je na dálniční oddělení PČR v Česku tak, aby zde sloužící policisté mohli napříště dělat víc, než s plynovým pedálem přilepeným k podlaze koukat, jak se jim silniční pirát vzdaluje za horizontem. Je to vcelku drobnost, takže na potlesk to spíš není, ale je to i pěkný příklad toho, jak by policie k podobným situacím měla přistupovat.

U druhého záhlavce si na potlesk budeme muset ještě počkat – a kdo ví, jestli se vůbec dočkáme. Nechci se pouštět do debat, zda Čermák Kateřinu Jacques zmlátil, nebo jenom párkrát šťouchnul obuškem – na to je na těchto stránkách expertů dost. Z fakt, která jsou k dispozici je zřejmé, že ať to bylo, jak bylo, něco není v pořádku.

1/ zákrok byl proti KJ veden tvrdě, ale podle rozhodnutí soudu v souladu s Čermákovými pravomocemi

Reklama

2/ Čermák byl za tento postup vyhozen od policie

Silná medializace případu jistě sehrála podstatnou roli na tom, že se policejní šéfové Čermáka zbavili – svou roli ale sehrálo i to, co napadne snad každého soudného člověka (do mě, vy!), když se na zákrok dívá na záznamu – takhle by asi vypadat neměl. Nejenom proto, že klečící rozzuřený Čermák na ječící Jacques působí poněkud tragikomicky, ale i proto, že okolo stojí několik dalších policistů, kteří čekají, jak se situace vyvine a Čermáka v tom nechávají samotného i přesto, že situaci zjevně nezvládá. I proto si Jacques odnesla z konfliktu podlitiny, i proto se situace později policistům ještě více vymkla z rukou (a skončila kopancem, který z Čermáka udělal invalidu).

Ale zpátky k onomu rozsudku – odpovědní činitelé v policii (ale třeba i vláda prostřednictvím své rady pro lidská práva) by se teď měli chytit za nos – a kromě toho, že budou zřejmě muset Čermákovi vrátit ušlý plat a možná jej i přijmout zpět do policejních řad by z toho měli především vyvodit důsledky pro výcvik policistů pro podobné situace. Rozhodnutím soudu se totiž selhání jednotlivce jako mávnutím kouzelného proutku proměnilo v systémovou chybu.