Reklama
 
Blog | Michal Tošovský

Landa for (policejní) prezident?!

Už téměř rok je v platnosti nový Zákon o službě příslušníků bezpečnostních sborů a zhruba stejně dlouho i existuje Unie bezpečnostních sborů (UBS) - nové a radikálnější policejní odbory, které vznikly na protest proti některým bodům tohoto zákona. Do boje za svou věc teď přizvaly opravdu nevšedního hráče - Daniela Landu.

Landova Touha

Začalo to celkem nevinně – před demonstrací, která proběhla v sobotu 15.září, vytvořila UBS video, kterým upozorňovala na chystanou akci. Jako hudební podkres zvolila píseň "Touha" Daniela Landy. To je bezesporu zajímavý marketingový tah, který asi mohl zafungovat. Horší už je, že tím Landovo angažmá v celé věci neskončilo – nejdřív se údajně vyjádřil, že se pokusí policistům, kteří jsou novým zákonem postiženi, pomoci nalézt s vedením policie společnou řeč. A potom se připojil k prohlášení, které UBS předala předsedovi sněmovního Výboru pro bezpečnost Františku Bublanovi.

A tady už trochu přestává legrace. Landa je sice na české poměry bezesporu star první velikosti, ale jeho aktivity (snad s výjimkou Nadace Malina, jíž rád udělám reklamu) působí trochu podivně – nemůžu si pomoct, ale svěrákovské vzývání polozapomenutých hrdinů v Tmavomodrém světě snáším bez obtíží, byť mě film nijak neskolil, ale Landovy písňové texty na totéž téma ne.

Reklama

Problém je nejspíš v tom, že film je prostě pocta hrdinství válečných letců. Tečka. Oproti tomu Landa se staví do pozice nositele této tradice, jejich následovníka. A přinejmenším v případě jeho "večera písní Karla Kryla pro český národ" víme, že se to pozůstalým vůbec nelíbilo. To není jediná trhlina na jeho rytířském profilu – zkrátka Landa není z druhu hrdinů, k jejichž odkazu se hlásí, spíš tento odkaz umně nechá vířit okolo své osoby a naoko se tak stává jedním z nich. Nic na tom nezmění ani účast Václava Malého na jeho poněkud temné mši ve Vyšehradské kapitule (a už vůbec ne správňácký postoj Landova bratra z řádu Ordo Lumen Templi plukovníka Komorouse, který nenabil Kubicemu, protože je už starší pán…).

Ouha

Abych se ale vrátil k tématu – myslím, že Landovo angažmá ve věci, ve které bojuje UBS proti vedení policie, moc nepomůže. Nejenom proto, že s ním nebo bez něj už jsou karty podpory či odmítání postupu Unie v rámci policie jasně rozdány. Bude tomu tak nespíš i proto, že ministerstvo i vedení policie zvolili taktiku, v níž pro prezentaci UBS a jejího patrona nezbývá místo: UBS odmítá jednání, pak jako by neexistovala. A problémy, na které poukazuje, jsou marginální a budou vyřešeny, nebo se o problémy vůbec nejedná; soudě podle mediálního pokrytí sobotní demonstrace (reportáže, po nichž nenásledovala takřka žádná diskuse) tato taktika vychází.

I kdyby byl Landa ztělesněním dobra, jeho přímluva by však měla zůstat bez odezvy především proto, že je prostě jenom celebrita, která má náhodou sklon míchat se do věcí, které nějak souvisí s uniformami jako synonymem hrdinství. Pokud není prostor k dohodě bez Landy či jiných celebrit, pak ať raději rozhodne Ústavní soud, k němuž UBS podala stížnost.