Reklama
 
Blog | Michal Tošovský

První policejní služebna „nové generace“!

Asi každý, kdo kdy musel z nějakého důvodu na policejní stanici, odcházel mírně šokován prostředím, ve kterém policie "přijímá oznámení". Těžko říct, jestli je pražská zkušenost v tomhle směru výjimečně hrozná, nebo standard, každopádně hrozná je - mříže a neprůhledná skla ve vstupních dveřích, komunikace přes zvonek, případně s pěkně ohnutými zády či takřka v pokleku přes pootevřené okénko, prázdné, osahané a ošlapané zdi. Zkrátka prostředí, ve kterém na člověka padne mírný děs a cítí se už jednou nohou ve vězení, byť nic neprovedl. To se má brzy změnit - první vlaštovkou je prý služebna v Karlíně, která byla po rekonstrukci slavnostně otevřena minulý týden.

Projekt P1000 v zárodku,…

Slavnostní nálada je určitě na místě – MOP Karlín bylo opravdu jedno z nejotřesnějších… Jak už ale bylo řečeno, je to jen začátek – rekonstrukce je první hmatatelný výsledek projektu P1000, kterým chce ministr Langer narovnat dlouho přehlížené potřeby prostor, v nichž policisté každodenně slouží. Po poněkud rozpačitém začátku, kdy se na stránkách Ministerstva vnitra pod odkazem P1000 objevovala výběrová řízení na nejrůznější vybavení (jako například dveře, rekonstrukce oken, toalet apod.), které poukazovaly na skutečně tristní stav mnohých služeben, dostal projekt konečně jasnou koncepci.

na internetu,…

Reklama

Obecný projekt jednotné podoby služeben zpracovala projektantská kancelář, byl vytvořen jasný harmonogram uvolňování peněz na jednotlivé rekonstrukce, jasně byly i deklarovány zdroje, ze kterých budou peníze získány. Z mého pohledu je na celé věci ale nejzajímavější to, že Ministerstvo vnitra (jemuž v současnosti vládne podle některých názorů "ministr reklamy") všechny informace jasně a přehledně zveřejnilo na samostatných stránkách projektu P1000. Tedy reklama to jistě je, na druhou stranu je to ale také přesně to, co policisté i veřejnost potřebují – dostávat přehledné informace. Najít cokoli na domovských stránkách ministerstva je totiž mnohdy oříšek i pro jejich ostřílené uživatele… Navíc je to v zemích, které si bereme mnohdy za vzor, zcela běžná praxe.

…v představách…

Horší už je to se samotými služebnami. Pěkné budou, to určitě, pro občana na pohled přívětivé jakbysmet (základ tvoří prostor pro posezení a recepční deska, za níž by měli být ochotní recepční). Je ale otázka, jestli pojetí vstupních prostor není až příliš
vizionářské. Asi nejvíc ze všeho bije do očí plochá televize
na zdi ve vstupních prostorách. Myšlenka určitě dobrá – když se děje
něco na obrazovce, většina lidí se neubrání a sleduje… Je ovšem
otázka, jestli je co na obrazovce ukazovat – policie má určitě řadu
informací, které by chtěla sdělit (preventivní a právní rady,
nejrůznější kontakty a informace o oddělení, portréty hledaných a
pohřešovaných osob), ale už není tak jisté, že je někdo pro obrazovku
zpracuje a bude je aktualizovat. To si budeme muset počkat.

…a v praxi.

Televize je drobnost, ale píšu o ní záměrně, i když tu ve skutečnosti vůbec nejde o vybavení… Mezi řadovými policisty v současnosti z různých důvodů nepanuje nejlepší nálada a svému vedení příliš nedůvěřují. Podobných kosmetických vylepšení, jako je obrazovka na služebně, totiž už déle sloužící policisté zažili víc než dost – nijak proto nepřekvapí, že mnozí policisté jistě budou vnímat celý projekt P1000 jako pouhý pokus o zviditelnění současného ministra. Může to tak být a nemusí – rozhodně je to ale vzkaz občanům.

Podle toho, jak konkrétní policisté na konkrétních služebnách s tímto vzkazem naloží, se o sobě v některých případech dozví možná více, než by jim bylo milé… A s tím, kdo bude zrovna tou dobou u vesla, to bude mít pramálo společného.